סיליקון – על מה כל הסיפור?

conditioner both

בואו נדבר הפעם על עוד חומר שנמצא בקוסמטיקה התעשייתית: סיליקון.
בטח כבר שמתם לב שזה חומר מאוד שנוי במחלוקת. יש כאלה שישבעו בו ויגידו שזה החומר הכי טוב שעשה להם פלאים לשיער, ואחרים יגידו שהוא נוראי ומזיק. כמו תמיד, גם במקרה הזה האמת נמצאת באמצע.

🌿אז מה זה סיליקון?🌿

סיליקון הוא חומר סינטטי שנעשה בו שימוש רחב (מאוד) בקוסמטיקה המיינסטרימית, בעיקר במוצרי שיער (כמו מרכך, קרמים ומסיכות), אבל לפעמים גם במוצרי טיפוח לעור. הוא עוטף את השיער במעטפת מאוד קשה לחדירה, ובכך מגן על השערה ואוטם אותה מפגעי חוץ ולכלוך. הוא נותן לשיער תחושה משית וחלקה, מבריק, ועוזר בסירוק. נכון נשמע נהדר?

אז כן, למטרה שלשמה הוא יוצר בהחלט יש לו יתרונות, וחשוב לי להדגיש שסיליקון הוא לא חומר רעיל ונעשה בו שימוש רחב בהרבה תעשיות שונות (וזה גם תחליף הרבה יותר בריא מפלסטיק).

 אז מה הבעיה?

 קודם כל, תכונת האיטום של הסיליקון היא גם חיסרון. זה נכון שהשיער שלנו צריך הגנה מפגיעות, אבל במצבים מסויימים הוא עלול להזיק ולגרום לנזק בטווח הארוך יותר, כמו מניעה של עודף מים מהשיער או מניעה מהסבום להגיע לשיער, מה שלאורך זמן עלול לגרום לשבירה ופיצול קצוות.

 במגע עם העור זה אפילו יותר קריטי. אטימה של נקבוביות העור עלולה לגרום להתפרצויות אקנה או אפילו גירוי אצל אנשים רגישים במיוחד. 

בנוסף, חלק גדול מהסיליקונים הם על בסיס שמן ומאוד קשים להסרה מהשיער. בסיליקון על בסיס מים המצב טוב יותר, אבל גם הם עלולים להצטבר ולגרום לתחושה כבדה או שומנית ומצריכים שטיפה בשמפו יעודי. אצל אנשים עם שיער דק או עדין זה קריטי במיוחד, כי גם ככה זה שיער שלרוב לא סובל שומניות או כובד. 

 בעיה נוספת היא הבעיה הסביבתית- סיליקון עלול להצטבר במערכות הביוב, ובנוסף אינו מתפרק או מתכלה.

 שורה תחתונה- סיליקון נחשב לחומר בטוח לשימוש, במיוחד אם משתמשים בסיליקון עדין ובכמויות קטנות. עם זאת, קחו בחשבון שזה חומר מאוד זול ולכן משמש כ"פילר" בתעשיית הקוסמטיקה, כלומר משתמשים בו באחוזים גבוהים במוצרים כדי להוריד עלויות.

 כמו תמיד, זה עניין של בחירה ושיקול אישי- יש אנשים שחשוב להם להשתמש בחומרים טבעיים (מניחה שזה אתם אם אתם כבר קוראים את זה), ויש אחרים שמבחינתם היתרונות עולים על החסרונות, וזה מובן.

שימו לב שאם החלטתם להימנע מסיליקון, אל תסתמכו על הצהרות היצרן, "ללא סיליקון" לרוב פירושו ללא סיליקון מסיס בשמן, אבל כן יכיל סוגי סיליקון אחרים. בסופו של דבר הדרך היחידה לדעת בוודאות היא לקרוא את התווית.

איך יודעים שהמוצר מכיל סיליקון? לרוב מגיע עם סיומת CONE, לדוגמה dimethicone, cyclomethicone

אבל היי, יש גם חדשות טובות – בשנים האחרונות ועם הביקוש ההולך וגובר לחומרי גלם טבעיים צצים יותר ויותר חלופות טבעיות בשוק, שנותנות את אותו אפקט ההגנה אבל גם מתפרקות בקלות רבה יותר וכמובן אינן מזיקות לסביבה. יש אפילו שמנים צמחיים עם תכונות דומות, לדוגמה שמן זרעי ברוקולי או חומר בשם coco-caprylate העשוי משמן קוקוס.

מה עמדתכן לגבי סיליקון? משתמשות או מעדיפות להימנע? האם הייתן משתמשות במוצר שמכיל חלופה טבעית לסיליקון? סקרנית לשמוע את דעתכן.

מוזמנות ומוזמנים לשתף את הכתבה עם מכורי סיליקון

דניאלה 🌿

שיתוף בפייסבוק